Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Bachin kukkauutteet

Tri Edward Bach oli lääkäri ja homeopaatti, joka käytti elämänsä luonnollisen, puhtaan parantamismenetelmän löytämiseen. Hän uskoi mielen haasteiden vaikutuksen terveyteen ja sairastumiseen. Etenkin nykyaikana stressi aiheuttaa paljon ongelmia, niin ihmisillä kuin eläimilläkin. Stressi hajottaa esimerkiksi immuniteettiamme, koska keho käyttää stressitilassa enemmän ravintoaineita ja harvoin niitä sitten osaamme ottaa enemmän kun elämme haastavia aikoja. 

Kun Bach kuoli vuonna 1936, hän oli kehittänyt 38 kukkauutteen järjestelmän, jonka kaikki uutteet valmistettin villien kasvien, puiden tai pensaiden kukinnoista. Ne toimivat lempeästi hoitaen yksilöä itseään, eikä niinkään sairautta tai oireita.  

Uutteita voidaan käyttää erikseen tai yhdessä muitten hoitojen kanssa, ne eivät ole toiminnaltaan ristiriidassa minkään lääkkeen kanssa. Uutteet ovat turvallisia eikä niillä ole sivuvaikutuksia. Kukkauutteet sopivat kaikenikäisille, myös eläimille ja kasveille. Huomaathan, että uutteet eivät korvaa lääketieteellistä hoitoa vaan oireiden niin vaatiessa, otetaan yhteyttä lääkäriin tai eläinlääkäriin.  

Frantsilan Yrttitilalla on omat kukkauutteensa ja Juha Tulkki tekee henkilökohtaisia sekoituksia. Itse halusin tässä keskittyä enemmän eläinten hoitamiseen, kokemus omien koirien hoitamisesta Bachin kukkauutteilla on ollut merkittävä. 

 

Bachin kukkauutteet koirille

Kukkauutteet sopivat kaikille eläimille. Itselläni on kuitenkin kokemusta vain koirista, joten siksi käytän tällä sivustolla esimerkkinä koiria. Netistä tai Bachin kukkaterapeutilta saat apua muille eläimille ja toki jos ongelma ei avaudu näitten kuvauksien perusteella, niin ota yhteyttä ammattilaiseen. 

Koirillakin on tunteet, he tuntevat pelkoa, vihaa, kateutta, masennusta, onnea ja iloa aivan kuten mekin. 
Kun huomaamme, että koiramme ei voi tunnetasolla hyvin, voimme tarkkailemalla koiran käyttäytymistä jaTaiga, rescue VenäjältäTaiga, rescue Venäjältä vertaamalla sitä eri kukkauutteiden kuvaukseen löytää jopa helpostikin oikean uutteen. Myös tuntemattoman taustan omaavat rescue-koirat ovat hyötyneet kukkauutteista paljon, etenkin esim. pelkotilojen suhteen. Itse olen käyttänyt menestyksekkäästi ystävien ja asiakkaiden koirilla kukkauutteita vuodenvaihteen rakettikauhuun, toki kaikki ei toimi kaikilla, oma rescue-koiramme ei hyötynyt kukkauutteista, Taigalle löytyi apu homeopatiasta. 


Uutteen valinta eläimelle: 

Arvioi eläimen luonteenlaatua aivan samoin kuin ihmisen. Tippoja voidaan antaa eläimelle ruoassa tai juomavedessä. Linnuille ja pienille eläimille annetaan 2 tippaa pienessä määrässä vettä, isoille eläimille annetaan 10 tippaa sangollisessa vettä. Itse teen usein 10 ml pipettipulloon sekoituksen, johon laitan lähdeveden lisäksi 2 tippaa jokaista valittua uutetta. Tätä sitten annetaan noin 4 tippaa neljä kertaa päivässä.

Lisätietoa löydät runsaasti netistä, Suomessa Bachin koulutuksia järjestää Hanna Kärävä-Holma.

Mistä saan kukkauutteita? 
Suomesta Bachin kukkauutteita löytyy mm. Pür'in verkko- tai kivijalkamyymälästä. Myös joillakin terveyskaupoilla on kukkauutteet valikoimissaan. 


Tässä lyhyt kuvaus kustakin uutteesta, klikkaamalla uutteen nimeä, pääset lukemaan laajempaa kuvausta. Päivitän tätä listaa ajan kanssa! 
HUOM! Koirien kuvat ovat ystävieni ja omiani, ne toimivat pelkästään kuvituskuvina, niillä ei ole mitään tekemistä kukkauutteen kuvauksen kanssa. 


Agrimony

  • Koiralle, joka kärsii fyysisistä tai psyykkisistä oireista. Koira ei osaa rentoutua, stressiä ja /tai ahdistusta

Aspen 

  • Ahdistuneet, pelokkaat koirat, jotka säikähtävät helposti outoja ääniä ja pelkäävät (tai ovat jopa pakokauhussa uusissa tilanteissa)


Beech 

  • Koirille, jotka eivät hyväksy toista eläintä tai ihmistä 


Centaury 

  • Heikkotahtoinen ja nöyristelevä, koira, myös ylikuormitustilanteet


Cerato

  • Koira, jolta puuttuu itseluottamusta, hyväksynnän haku. Aloitekyky puuttuu. Erittäin riippuvainen omistajastaan. 


Cherry Plum 

  • Hallitsemattomaan paniikkiin ja stressiin


Chestnut Bud: Hyödyllinen koulutuksessa, esim kun pennulle opetetaan kuinka tulee toimia.

Chicory: Ylisuojelevalle, huomionkipeille ja omistajaan tarrautuville eläimille.

Clematis: Poissaoleville, uneliaille ja laiskoille eläimille.

Crab apple: Ihosairauksiin, virtsavaivoihin, allergiat ym. Tämä on ns. joka paikan "lääke".

Elm: Eläimille joita koulutetaan kuin "robotteja" päivästä toiseen koulutusta (poliisikoirat, kilpahevoset ym...)

Gentian: Eläimille joille ei ole aikaa (kennel-koirat, talleissa paljon aikaa viettävät hevoset), samoin eläimille joilta katoaa elämän halu vakavan sairauden vuoksi.

Gorse: Samantyylisiin vaivoihin kuin Gentian, mutta gorsea käytetään vaikeimpiin ääritapauksiin.

Heather: Jatkuvasti haukkuville ja räksyttäville koirille ja elämille mitkä tuhoavat paikat yksin jäädessään.

Holly: Aggressiivisille, vihamielisille, ilman syytä hyökkääville (yleensä eläimellä on trauma menneisyydestä, jolloin käytös purkautuu aggressiolla)

Honeysucle: Koti-ikävään (koiralle joka on tilapäisesti hoidossa tai vaihtaa uuden omistajan, hevosella uusi talli ym.)

Hornbeam: Uupuneille ja voimattomille (esim. pentueen heikoimman hoidossa).

Impatiens: Koiralle joka hyppii, pomppii ei malta olla paikoillaan hetkeäkään (esim. agilitykoiralle, jolla on liikaa intoa ja tiputtaa sen vuoksi aidat ym.) Hevoselle joka ei tykkää kosketuksesta, ei anna satuloida koska ei pysy paikallaan.

Larch: Syrjäänvetäytyjälle, heikkoon itsetuntoon (esim. eläimelle joka on laumassa alimmalla tasolla).

Mimulus: Pelkoihin (eläinlääkärikäynnit, autopelko, lapset, toiset koirat ym...) Hevosella traileripelko.

Mustard: Syvästi masentuneen eläimen lääke (hoito kestää kuukausia).

Oak: Antaa taistelutahtoa ja voimaa (esim. kilpailuihin).

Olive: Pitkäaikaisten sairauksien hoidossa antaa eläimelle voimaa ja elämän iloa.

Pine: Koiralle joka aina näyttää "syylliseltä" joka johtuu yleensä siitä, että omistaja on komentanut vääränä ajankohtana koiraa, ja koira on oppinut näyttämään syylliseltä vaikka ei olisi mitään enää tehnytkään.

Red Chestnut: Koiralle, joka suojelee laumaansa liikaa ja nartuille, joilta lähtee pentue tai pentu liian pian. Hevoselle jolla on vakava trauma esim. tulipalosta.

Rock rose: Todelliseen kauhuun ja äkilliseen pelästymiseen (ukkonen tai ilotulitusraketit). Vastaa homeopaattista Aconitumia. Akuuttiin onnettomuuteen ja korkeaan kuumeeseen.

Rock water: Eläimelle, joita on vaikea kouluttaa, eivät opi virheistä.

Scleranthus: Ailahtelevalle koiralle (ensin leikkii ja varoittamatta puraisee) yliaktiivinen-apaattinen, ripuli-ummetus. Hevoselle joka toimii joka toinen päivä.

Star of Betlehem: Käytetään paljon muiden uutteiden tukena. Vanhojen traumojen hoitoon. Psyykkisiin sairauksiin mihin eivät muut uutteet auta.

Sweet chestnut: Iho ja korvasairauksiin. Eläimelle, joka on jo saavuttanut rajansa ja jolta vaaditaan vain lisää suorituksia.

Vervain: Rodulle tyypilliseen yliaktiivisuuteen (terrierit, spanielit, bordercollie ym.). Hevoselle joka lihasjännityksen vuoksi on vaikea ratsastaa.

Vine: Pomottavalle eläimelle joka dominoi liikaa omistaa tai toista eläintä.

Walnut: Suuriin elämän muutoksiin (uusi asuinpaikka, avioero, perheenlisäys ym).

Water violet: Koiralle joka viihtyy yksinään on vaikea lähestyttävä, ei anna koskea (esim. villikoira joka ei ole tottunut ihmiseen ).

White chestnut: Eläimelle, joka tarvitsee lepoa (stressaantuneet, synnytyksen jälkeen) allergian ja reumaattisten vaivojen hoitoon.

Wild oat: Saman tyylinen kuin Elm, mutta käytetään myös vinttikoirille, jotka eivät halua juosta enää kilpaa ja valeraskauksiin.

Wild rose: Eläimelle, joka on menettänyt kokonaan elämänhalunsa, välinpitämätön, alistuu kohtaloonsa.

Willow: Reviirin merkkailuun sisällä. On aika paljon ns. kissojen uute.

Rescue remedy: (ensiaputipat) On viiden eri uutteen yhdistelmä (Star of Betlehem, Cherry Plum, Impatiens, Rock Rose ja Clematis). Käytetään fyysiseen ja henkiseen shokkiin, jännittämiseen, onnettomuustilanteisiin, stressi- ja paniikkitilanteisiin rauhoittamaan. 

 

Lähteet: 38 Bach-kukkauutetta -kirjanen, bachflowerpets.com -sivusto
The claims for this (these) product(s) are based on traditional homeopathic practice. They have not been reviewed by the Food and Drug Administration.